Eindeloos Kinderspeelgoed

Er is eindeloos veel kinderspeelgoed te koop, dus wat kies je? Natuurlijk heeft goed gemaakt speelgoed waarmee kinderen lang kunnen én willen spelen, veelal de voorkeur. Dat type speelgoed groeit als het ware met het kind mee en biedt steeds nieuwe uitdagingen, denk bijvoorbeeld aan LEGO.

Toch valt er ook veel te zeggen voor speelgoed waar je niet voor naar de winkel moet. Takken, stenen of andere items uit de natuur, lege flessen/wc rollen om mee te knutselen, of een verkleedkist met oude jurken, pakken, hoeden etc . Dit soort dingen prikkelen de fantasie van je kind en stimuleren de ontwikkeling. In deze blog hebben we echter het over speelgoed uit de winkel; welk speelgoed is goed voor de ontwikkeling van je kind?

Goed speelgoed

Speelgoed dat in Europa verkocht wordt, is voorzien van het CE keurmerk (Code European), wat betekent dat tijdens de fabricage aan de Europese eisen voor kinderspeelgoed is voldaan. Over het algemeen kan je er dan ook van uit gaan dat het speelgoed veilig is. Let er zelf wel op dat het speelgoed aansluit bij de leeftijd van het kind. Sommige dingen zijn namelijk wel veilig voor oudere kinderen maar niet voor peuters! Bij de aanschaf van speelgoed is het goed om te bedenken wat dat speelgoed kan doen voor de ontwikkeling van je kind. Neem bijvoorbeeld een pop. Een pop die alles kan is heel leuk maar geeft weinig uitdaging voor de fantasie, terwijl een pop die niets kan dat wel doet. Juist dankzij die fantasie kan een pop ‘die niets kan’ alles!

Verder kan je op de volgende criteria letten. Goed speelgoed:

‘Geschikt’ speelgoed dus heel persoonlijk en per kind verschillend. Verplaats je daarom in de belevingswereld en het karakter van je kind. Niemand kan dat beter dan jij als ouder!