Het kinderbed; niet alleen om in te slapen!

Kinderbedden zijn er in vele soorten en maten. De belangrijkste eis voor een kinderbed is uiteraard dat het een goede ondergrond biedt om te slapen. Een goed bed en matras zijn letterlijk een verschil van dag en nacht voor de nachtrust en daarmee dus ook van essentieel belang voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Maar daarnaast heeft het kinderbed vaak nog veel meer om te bieden; een speelplek, bron van plezier en veilige haven in het bestaan van je kind.

Meegroeibed

Kinderen, vooral op jonge leeftijd, groeien snel en het is belangrijk dat het kind voor elke leeftijd een passend bed heeft. Dit in verband met veiligheid en gedegen ondersteuning van het lichaam tijdens het slapen. Je kan voor elke fase een nieuw bed te kopen, of kiezen voor een meegroeibed. Deze bedden hebben veelal een voeten- en hoofdeinde dat omhoog geklapt is als het kind nog klein is. Wordt het langer, dan kan 1 van beide kanten neergeklapt worden en later ook de andere kant. Zo heb je uiteindelijk een bed dat geschikt is tot volwassen leeftijd.

Hoogslaper

Een hoogslaper is een heel leuk bed voor als je kind de kleuterleeftijd ontgroeit is. Er zijn diverse soorten; van vrij lage modellen met een speelruimte eronder en een glijbaan zodat ze zo van het bed naar beneden kunnen glijden, tot modellen voor oudere kinderen; vrij hoog met een bureau eronder. Verder zijn er ook modellen waarbij de hoogte van het bed versteld kan worden en accessoires veranderd kunnen worden. Zo kan je met dezelfde hoogslaper een geschikt bed creëren voor elke levensfase van je kind.

'

Welk bed kiezen?

Welk bed je het beste kan kiezen is afhankelijk van de leeftijd en de interesses van het kind, de ruimte en omstandigheden in de kamer (laag plafond, meer dan 1 kind op de kamer etc.) en je persoonlijke voorkeur. Kies een ‘kindveilig’ bed met EN 716 keurmerk, zonder scherpe randen of hoeken en dat makkelijk schoon te maken en stevig is.

Naslagwerk: